De gepaste matras

Het kiezen van de juiste matras is cruciaal voor een goede nachtrust en het verbeteren van uw slaapkwaliteit. Hier zijn een aantal factoren om in gedachten te houden bij het maken van uw keuze:

 1. Comfort: Kies een matras die comfortabel is voor u, zodat u zich ontspannen en op uw gemak voelt.
 2. Steun: Kies een matras die uw lichaam de juiste steun geeft, waardoor uw spieren ontspannen en uw bloedsomloop wordt gestimuleerd.
 3. Lichaamspositie: Overweeg uw favoriete slaappositie, of u rug, buik of zijslaper bent. Dit zal u helpen bij het bepalen van de juiste matrastype en hardheid voor u. Lees je graag een blog over welke lichaamspositie het best past bij de welk soort matras?
 4. Gewicht: Overweeg uw gewicht bij het kiezen van de juiste matras. Een zwaardere persoon heeft mogelijk een stevigere matras nodig om voldoende steun te bieden.
 5. Persoonlijke voorkeur: Overweeg uw persoonlijke voorkeur voor materiaal, zoals bijvoorbeeld traagschuim, binnenvering of natuurlijk latex.
 6. Prijs: Bepaal uw budget en overweeg de verschillende opties die binnen uw budget vallen.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een matras niet alleen naar het type matras te kijken, maar ook naar het gewicht en de slaaphouding van de persoon. Over het algemeen geldt dat:

 • Mensen met een lichaamsgewicht tot 80 kg goed kunnen slapen op een matras met zachte tot medium hardheid.
 • Mensen met een lichaamsgewicht tussen 80 en 100 kg hebben over het algemeen een matras met medium hardheid nodig voor de juiste ondersteuning en comfort.
 • Mensen met een lichaamsgewicht boven de 100 kg hebben meestal een matras met medium tot stevige hardheid nodig om voldoende ondersteuning te bieden en doorzakken van het matras te voorkomen.

Het is op te merken dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat het kiezen van een matras nog steeds afhankelijk is van individuele factoren, zoals voorkeur voor slaaphouding en eventuele rug- of gewrichtsproblemen. Het is daarom aanbevolen om altijd meerdere matrassen uit te proberen voordat u een definitieve keuze maakt. Veel winkels bieden proefslapen aan, zodat u uw matras goed kunt uitproberen en beoordelen. 

 

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende matrassen en de bijbehorende slaapfases:

 • Koudschuim matras: dit type matras past het beste bij zijslapers of rugslapers, omdat het zich vormt naar het lichaam en drukpunten vermindert. Dit resulteert in een betere bloedcirculatie en een verminderd risico op rug- en nekpijn.
 • Traagschuim matras: dit type matras is zacht en stevig tegelijkertijd, waardoor het geschikt is voor zij- en rugslapers. Het bevordert een juiste houding en biedt veel ondersteuning voor het lichaam.
 • Pocketveermatras: dit type matras is stevig en biedt veel ondersteuning voor het lichaam. Het is geschikt voor rug- en buikslapers, omdat het het lichaam op de juiste manier ondersteunt en vervorming voorkomt.
 • Latex matras: dit type matras is stevig, maar ook elastisch. Het is geschikt voor zij- en rugslapers en biedt goede ondersteuning voor het lichaam. Het is ook een goede keuze voor mensen met allergieën, omdat het hypoallergeen is.
 • Waterbed matras: dit type matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden en is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar aanpasbaar comfort. Het is geschikt voor rug- en buikslapers en biedt veel ondersteuning voor het lichaam.

Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten matrassen:

 • Binnenvering matrassen: Deze matrassen maken gebruik van een systeem van spiraalveren om ondersteuning te bieden. Hoe meer veren een matras heeft, hoe ondersteunender het is.
 • Traagschuim matrassen: Deze matrassen zijn gemaakt van een hoogwaardig schuim dat zich naar de vorm van je lichaam vormt en persoonlijke ondersteuning biedt. Traagschuim matrassen zijn populair vanwege hun drukverlagende eigenschappen.
 • Latex matrassen: Deze matrassen zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch latex, wat zorgt voor een veerkrachtig gevoel dat ook ondersteunend is. Latex matrassen staan ​​bekend om hun duurzaamheid en hypoallergene eigenschappen.
 • Hybride matrassen: Deze matrassen combineren de voordelen van innerspring en traagschuim- of latexmatrassen, door een mix van materialen te gebruiken om ondersteuning en comfort te bieden.
 • Pillow-top matrassen: Deze matrassen hebben een extra laag padding bovenop voor extra comfort. Pillow-top matrassen kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder traagschuim, latex of innerspring coils.
 • Luchtmatrassen: Deze matrassen maken gebruik van luchtkamers die kunnen worden aangepast om aangepaste niveaus van ondersteuning te bieden. Luchtmatrassen zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en aanpasbaarheid.
 • Waterbed matrassen: Deze matrassen maken gebruik van water om ondersteuning te bieden en kunnen worden aangepast aan verschillende niveaus van stevigheid. Waterbed matrassen zijn niet zo gebruikelijk als andere soorten matrassen, maar kunnen ideaal zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

 

Opmerking: de keuze van een matras hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeur en comfort, dus het is belangrijk om meerdere matrassen uit te proberen voordat u een beslissing maakt.

Wij hebben in onze toonzaal alle matrassen ter beschikking en klaar om getest te worden.